Boktips: Å skrive et liv

Boktips Å skrive et liv

Til alle tider har det blitt skrevet om liv andre har levd, eller det livet man selv lever. Stoffet har blitt formidlet både i biografier og som diktning.

Charlotte av David Foenkinos

Vi får historien om den tysk-jødiske maleren Charlotte Salomon. Sentralt i boka står hennes eget verk “Liv? eller teater?”. Et verk skapt i eksil i Frankrike, der hun maler og skriver sin historie. “Charlotte” er fascinerende lesning om en svært talentfull kunstner. Som eneste jøde får hun plass på kunstskolen i Berlin. Foenkinos skildrer Charlottes liv med korte setninger og et knapt språk. Dette styrker historien om livet til ei ung dame, en familie og et folk. En vond og vakker bok som er verdt et bekjentskap.

 

Mors og fars historie av Edvard Hoem

I Mors og fars historie forteller forfatteren om sine foreldre og deres liv og kjærlighet til hverandre. Han bygger historien rundt historier han hørte som barn og gamle brev. Resultatet er en personlig, sår og var fortelling fortalt med mye varme. Fortellingen balanserer familiehemmelighetene på en god måte, folk og hendelser beskrives med respekt og blir aldri utleverende. Dette er ei god bok som varmt anbefales!

 

En dråpe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

Den svenske rapperen Timbuktu skriver engasjerende om egen familie og egen bakgrunn. Boka er personlig,  reflektert, medrivende og til tider både rasende og ubehagelig. Rasisme og rasistiske holdninger står sentralt. Selv har han opplevde å bli kalt “negerdritt”. Med forfedre som var slaver på bomullsmarkene har familien opplevd rasisme i generasjoner. “En dråpe midnatt” er en nær og aktuell bok om familie og røtter.

 

På randen av Vigeland av Roy Jacobsen

En liten bok om de store tingene i livet. Vi kommer tett på Roy Jacobsen og hans familie. Portrettet av moren, er vakkert, kort og elegant. Hun hadde en så gruoppvekkende oppvekst, at hun var på randen i hele sitt voksne liv. Men alt lyktes hun og mannen å skjule for sine barn, familie og venner. Dette er ei lita bok om Vigelandsanlegget og om Jacobsens egen familie. 

 

Jeg, Unica av Kristine Reffstrup

Dette er en vakker og sår bok med et poetisk språk om kunstnerparet Unica Zürn og Hans Bellmer. Vi tar del i deres liv i en landsby i Frankrike, men vi får også skildringer fra tiden da de møttes og livet i Tyskland. Boka kan leses som en drøm eller fantasi over et kunstnerliv. Unica var ingen harmonisk person. Boka gir et bilde av en kunstner som ikke anerkjennes, av sammenbrudd, men også av ømhet og gjensidig forståelse. 

 

Angela Merkel av Ingrid Brekke

Med utgangspunkt i et turbulent Europa, tar Brekke for seg en av vår tids mest markante politiske ledere. Resultatet har blitt en interessant og leseverdig bok. Vi blir kjent med Angela Merkel, prestedattera som vokste opp i Øst-Tyskland og som først engasjerte seg politisk i voksen alder. I tillegg drøfter forfatteren utfordringene Europa står overfor, og hvordan det virker inn på det politiske landskapet og våre liv. Dette er ei god bok å bli litt klokere av.

 

Brenn huset ned av Frode Grytten

Brenn huset ned handler om de fire medlemmene i det legendariske pønkebandet The Clash. Bandet ramler inn på flyplassen i New York i 1981 bare for å oppleve at den overraskende maivarmen får hårpomaden til å smelte. De tar storbyen med storm, The Clash er steintøffe, selv om bandmedlemmene er sarte som glass. Grytten gjør rocklegendene til mennesker, med drømmer og lengsler som berører. Bieffekten av denne boka er at du får en intens lyst til å høre pønkebandet igjen.

 

Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis

Boka er utgitt som en roman, men det er vel egentlig en selvbiografi. Forfatteren het Eddy Bellegueule, helt til han som 20-åring byttet navn til Edouard Louis. Som bokas hovedperson vokste han opp i fattigslige kår nord i Frankrike, faren drakk og goder var det knapphet på. Hele sitt liv opplevde han at foreldrene tok litt avstand og var litt skamfulle i hans nærhet – skrullefaktene klarte han aldri helt å legge av seg. Sterk skildring av en sår og vond barndom, som inneholder både råskap og humor.

Translate »