Boktips fra Anne Berit

Boktips Anne Berit

Sigrid Beate Edvardsen: Pappas prinsesse

Hun hadde tenkt å ta sitt eget liv og istedenfor ble hun arrestert, anklaget for å ha drept sin egen far.
Sigrid Beate Edvardsen, fra Holmestrand berørte hele Norge da hun sto frem på God morgen Norge og fortalte sin historie. Hun var pappas prinsesse og fra hun var seks år til langt opp i tenårene ble hun utsatt for hans misbruk. I 2001 ble hun dømt for å ha knivdrept sin egen far, men selv husker hun ingenting fra gjerningsøyeblikket. Først i kjølvannet av drapet, kom den grusomme familietragedien frem i lyset. Boka forteller hennes egen historie. Sigrid Beate har etter løslatelsen arbeidet mye for åpenhet rundt misbruk av barn. Hun har også som avdelingsleder i Way Back jobbet for å hjelpe fengselsinnsatte med å skaffe nye nettverk på utsiden av murene. I 2004 kom dokumentarfilmen My beloved child

 

Sebastian Stakset: Bare lyset kan beseire mørket

Det utenkelige skjedde da gangsterrapperen Sebbe  – Sebastian Stakset i bandet Kartellen møtte Jesus og ble frelst. Han som hadde frontet en destruktiv og kriminell livsstil og var et ikon for mange unge i Sverige. Hva var det egentlig som hadde hendt? Stakset forteller nakent og ærlig om livet som voldsmann, fylt av hat. Og om hva som førte til at han ble forvandlet så han i dag bruker tida til å tale og rappe om tilgivelse og kjærlighet. I boka har han også med historier om andre som har fått sine liv snudd opp ned: narkotikaselgere, stoffmisbrukere, tenåringer under tvangsbehandling på institusjoner og fengselsfugler. Bare lyset kan beseire mørket – det er Sebastian Staksets liv et klart bevis på.

 

Jannecke Weeden: Noen ganger er jeg redd

Midt i samtalen med Vår Staude, på direktesending av God Morgen Norge, fikk Jannecke Weeden et angstanfall. Hun valgte å være åpen og fortelle foran kameraene hva som skjedde i kroppen hennes. Dette førte til en enorm respons fra seerne i etterkant og hun fikk over tusen meldinger fra folk som kjente seg igjen i hennes beskrivelser. Enkelte forsto først nå at det de slet med var angst. I denne boka prater hun med mennesker i ulike livssituasjoner og samfunnslag om frykt og uro som de fleste kan kjenne på innimellom. Jannecke er opptatt av at leseren skal forstå at det er mange som sliter med disse tingene og at de dermed kan føle seg litt mindre alene. Hun sier selv at det ikke er en selvhjelpsbok, men en reiseskildring inn i angstens verden.
Forfatteren ble født i Tønsberg, men bor nå i Oslo med to sønner. Hun er en allsidig dame og har vært programleder både på tv og i radio ved siden av å skrive for bladet Camille. Hun har grunnlagt nettstedet reisemedbarn.no og har podcasten Ilandslaget og «Hva er du redd for?»

 

Per Arne Dahl: Sårbarhetens kraft

Er det rom for sårbarhet i vår verden der vi som regel hyller de sterkeste?
Dette er et spørsmål tidligere Tunsberg-biskop Per Arne Dahl mener er svært sentralt i vår tid. Han svarer selv ja på spørsmålet og understreker at sårbarhet ikke er det samme som svakhet. Den kan tvert i mot føre til at vi blir både sterkere og klokere. Og er det noen som burde ha erfaring med disse tingene, så er det mannen som hele livet har lyttet til mennesker som har det vanskelig, ikke minst gjennom sine mange år på Institutt for Sjelesorg og Samlivssenteret på Modum bad. Her lærte han hvor avgjørende det er hvordan vi hjelper hverandre når livet blir vanskelig. Sårbarhetens kraft er en klok og varm bok om hvordan det å ta av masken og vise seg sårbar, kan gi ny styrke. Forfatteren skriver godt og personlig. I vår sårbare tid er den brennende aktuell.
Per Arne Dahl gikk av som biskop sommeren 2018 på grunn av en hørselsskade. Han ønsker med denne boka å gi et håndtrykk til alle som lever med skjulte handikap og plager.


Kathryn Stockett: Barnepiken

I følge hennes mor har Skeeter bare ett viktig oppdrag i livet: å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer.
Romanen beskriver forholdet mellom de hvite fruene i Mississippi på begynnelsen av 60-tallet og de svarte hushjelpene og barnepikene deres. Skeeter er selv en 22 år gammel hvit kvinne, men hun ser hvordan de svarte blir behandlet og bestemmer seg for å samle og skrive ned historiene til hushjelpene i hennes nærhet. Det er et risikofylt prosjekt og snart blir det bråk.
Boka er både rørende, trist, morsom og varm. Eller som Marta Norheim i NRK skrev da den kom: « Dette er ein tankevekkende og spennande og underhaldande roman». 

 

Chris Cleave: Little Bee

En dag banker det på døra til Sarah og Andrew i England. Utenfor står Little Bee og de blir på nytt revet tilbake til den dagen de så døden i hvitøyet ; den dagen livet deres ble forandret for bestandig. To år tidligere reiste ekteparet på ferie til Nigeria for å reparere sitt skrantende forhold. En dag gikk de utenfor det bevoktede hotellområdet og møtte tilfeldigvis to søstre på ei strand. Det viste seg at de var på flukt fra soldater som hadde utslettet landsbyen deres. Plutselig befant ekteparet seg i en situasjon der de måtte ta et umenneskelig valg.
Forfatteren har arbeidet som frivillig for asylsøkere i England og målet hans med boka var å presentere et dystert tema på en tilgjengelig måte. Han balanserer fint romanens mørke side med hovedpersonens fantastiske galgenhumor.
Anne Cathrine Straume i Nrk oppsummerer boka slik: «Chris Cleave greier å hente frem et individ, et ansikt, i strømmen av krigsrammede flyktninger. Og han skildrer svakhet og mot på en måte som kan få alle til å gå i seg selv: Hva ville jeg gjort? Hvor er min samvittighet?

Translate »