Boktips: Bøker om krig

Boktips bøker om krig

Krig har alltid opptatt mennesker. Bøker skrives om kriger som har vært, kriger som er og om alle de som ble berørt av krigen. Her har vi samlet noen bøker ulike kriger fra nær og fjern.

Den hjelpsomme okkupanten av Kjersti Ericsson

Året er 1943 og en tysk major sendes til ei bygd i Norge. Han har de beste hensikter og mener selv han lett kan oppnå vennskap med nordmennene, de er jo ariske som han selv. Dieter Welser er svoren nazist, han har lest sin Hamsun og ønsker, på sitt vis, det beste for folket i bygda. Vi møter en skadeskutt mann, som blendet av sin ideologi tar fatt på oppgaven han er tildelt. 

 

De fattige i Lodz av Steve Semb-Sandberg

På mesterlig vis blander forfatteren fakta og fiksjon. Boka bygger i hovedsak på Ghetto-krøniken, et 3000 siders dokument skrevet av ghetto-boerne i Lodz. Som leser får vi innblikk i en brutal og grusom verden, der nær sagt alt er til salgs. Vi møter en rekke mennesker og tar del i deres skjebner. Dette er spennende, dystert, lærerikt og hjerteskjærende, men så godt fortalt at det aldri blir vanskelig å lese seg gjennom denne innholdsmettede boka.

 

Arkitekten i Paris av Charles Belfoure

Da den unge, lovende arkitekten Lucien Bernard får et tilbud fra en av Paris’ rikeste menn, klarer han ikke å si nei. Arbeidet innebærer den sikre død hvis noe går feil, men det gir også muligheter og inntekt i et okkupert Paris. Oppdraget går ut på å bygge skjulesteder for jøder, skjulesteder som er så gode at de er umulige å oppdage. Dette er ei spennende bok som kan minne om Schindlers liste.

 

Charlotte av David Foenkinos

Vi får historien om den tysk-jødiske maleren Charlotte Salomon. Sentralt i boka står hennes eget verk “Liv? eller teater?”. Et verk skapt i eksil i Frankrike, der hun maler og skriver sin historie. Charlotte er fascinerende lesning om en svært talentfull kunstner. Som eneste jøde får hun plass på kunstskolen i Berlin. Foenkinos skildrer Charlottes liv med korte setninger og et knapt språk. Dette styrker historien om livet til ei ung dame, en familie og et folk. En vond og vakker bok som er verdt et bekjentskap.

 

Hoggerne av Roy Jacobsen

Slaget ved Suomussalmi ble en av de største finske seirene under vinterkrigen. I byen bor Timmo, kjent som landsbyens idiot. Da finnene evakuerer byen og setter den i brann, nekter Timmo å dra. Han blir igjen og gjør det han alltid har gjort; hugger ved. Dette er Timmos historie, en historie som er barsk og brutal, men også hjertegod og varm. Timmo blir en helt som kanskje er forræder. Han opplever en fred som “er stillestående, ensom og fattigslig”.

 

Dette livet eller det neste av Demian Vitanza

I løpet av 2016 tilbragte Demian Vitanza mer enn 100 timer sammen med en returnert fremmedkriger som nå sitter fengslet i Norge. Denne romanen er basert på hans historie. Siden dette er en roman, er noe lagt til og noe trukket fra. Boka gir ikke et bilde av sannheten, men historien kunne vært sann. Boka gir en versjon av Tariqs liv og opphold i Syria. Han hevder selv at han bare drev med humanitær bistand, men retten dømte han til åtte års fengsel for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria.

 

Svøm med dem som drukner av Lars Mytting

Har du ennå ikke lest denne boka? Da anbefaler jeg deg å gjøre det! Svøm med dem som drukner er en godt fortalt, til tider litt snirklete historie om et mysterium, en familie og hemmeligheter. Hva skjedde egentlig i Frankrike den gangen for over 20 år siden, og hvordan spiller fortida inn i dagens hendelser? Dette er litt av en røverroman, med handling fra Gudbrandsdalen, Frankrike og Shetland. Underholdende, spennende og deilig.

 

Da duene forsvant av Sofi Oksanen

Vi er i Estland under 2. verdenskrig og tidlig på 60-tallet, et land som er preget av okkupasjon og ufrihet. For mange kom tyskerne som befriere, slutt med russisk okkupasjon og over i en ny æra. Dessverre gikk det fra vondt til verre, etterfulgt av ny russisk okkupasjon. Hvordan overlever man i et land der mye er basert på frykt og kontroll, hvem forfølger og hvem blir forfulgt? 

 

En spire av håp av Ruta Sepetys

I perioden 1940-41 deporterte russerne 13 000 mennesker fra Litauen til slaveleire i Sibir. Til sammen skal 130 000 litauere ha blitt deportert i kuvogner til Sibir fram til Stalins død i 1953. Denne boka skildrer lidelsene de deporterte måtte gjennomgå. Vi møter Lina og hennes familie, en helt vanlig familie som opplever Stalins grusomheter. Far arresteres og Lina, moren og lillebroren sendes til en fangeleir der et umenneskelig slit møter dem. Rystende lesing, men som tittelen antyder med “en spire av håp”.

 

Svik 1938 av Kjell Westö

Finlands historie er sterkt preget av borgerkrigen. I Svik 1938 møter vi en gruppe mennesker som alle er prega av fortid og nåtid. Nok en gang fylles tilværelsen av uro og motsetninger. Tilfeldighetene vil ha det til at fru Wiik møter igjen sin fangevokter. Hvordan forholde seg til en fortid du ikke vil huske, hvordan skape et liv på ruiner? Svik 1938 er en spennende og fortetta roman om mennesker og skjebner i et urolig Helsingfors.

 

Dora Bruder av Patrick Modiano

En dag ser Patrick Modiano en annonse i en gammel avis. Avisa er fra 1941 og i annonsen står det: “Vi etterlyser den 15 år gamle Dora Bruder. Den savnede er 1 meter og 55 cm høy, har ovalt ansikt og gråbrune øyne…” Annonsen lever videre i Modiano. Hva hendte med den jødiske jenta og familien hennes i et okkupert Paris. Jakten på Dora Bruder begynner. Hva skjedde med henne fra hun forsvant en kald desemberkveld i 1941 til hun blir transportert til Auschwitz i 1942?

Translate »