Boktips: Kosekrim

Boktips kosekrim

Ikke alle liker å lese kriminalromaner, der drapene er blodige og bestialske. Kanskje liker du best spenningen med å oppklare en sak uten å få de rå detaljene smurt utover boksidene. Her har vi funnet frem noen eksempler på det vi kaller «kosekrim» eller snill krim.

Smith Damenes detektivbyrå nr 1 av Alexander McCall 

Har du et problem som ingen kan hjelpe deg med bør du oppsøke Precious Ramotswe. Hun er eieren av Botswanas beste og eneste kvinnelige detektivbyrå. Hun ser ikke akkurat ut som Miss Marple og metodene hennes kan være temmelig uvanlige, men hun finner ut av ting der andre ville gitt opp. Og i hennes nyinnkjøpte «Håndbok for detektiver» finnes mange nyttige tips, både om skygging av mistenkte og sikring av spor. Men det viktigste verktøyet er hennes usvikelige intuisjon.Hun er snartenkt og nytenkende og ikke redd for å ta sjanser. Sammen med sin sekretær Mma Grace Makutsi og bilmekanikeren J.L.B. Matekoni farter Mma Ramotswe rundt i det eksotiske landskapet i Botswana for å løse mysterier. “Krim med godt humør” og “en kriminell humørperle.” beskrev Kurt Hanssen den som i Dagbladet.

 

Høyt henger de av Lene Lauritsen Kjølner

Hovedstadsadvokat Fridtjof Prebensen dingler livløs fra et rep på verandaen til Nilsens hytte, på Ankerholmen og politiet kobles raskt inn i saken. Ambassadefruen Olivia Henriksen har ikke hatt en ordentlig jobb i hele sitt liv. Hun har reist mye, men nå er hun skilt og har flyttet til sin bror på den idylliske øya utenfor Tønsberg. Olivia er en fargerik dame med masse humor og selvironi, men kjeder seg i sin nye tilværelse og starter derfor snart med sin egen etterforskning. Forfatteren er selv oppvokst på Føynland og selv om Ankerholmen er et fiktivt sted, mener Kjølner leserne fra Tønsberg og Nøtterøy vil kunne kjenne seg igjen i de geografiske skildringene.  

 

Elizabeth er borte av Emma Healey

Mauds bestevenninne Elizabeth er savnet. Er hun blitt drept? Har noen kidnappet henne? Maud frykter det verste.
Som en overivrig detektiv prøver hun å finne ut hva som har skjedd. Hun lar seg ikke stoppe av at hun er en 82 år gammel kvinne med begynnende demens. Hun glemmer, surrer og roter seg bort og midt i alt det tragiske er hun full av humor, selvironi og sjarm. Samtidig som hun  etterforsker venninnens forsvinning, minnes hun en liknende sak fra 1946 da hennes egen søster forsvant sporløst. Forfatteren var bare 29 år da hun skrev boka, men hun viser en imponerende innlevelse i beskrivelsen av den gamle demente damen. Det blir aldri en parodi, men en varm, rørende, morsom, velskrevet og veldig original roman.

 

Uten innkomne ordre

Har du noen gang lovet for mye uten å kunne ta det tilbake igjen?
Vilma Larsson våkner «dagen derpå» og husker fortvilet at hun på firmafesten erklærte at hun skulle tilbringe sommerferien på ei øy, sove i telt og leve av det hun kunne finne på øya. Siden hun ikke akkurat er noen villmarkens datter, lurer hun på hvordan hun skal klare å komme seg ut av dette med æren i behold. Men farfar har tro på henne og sier at ingen Larson bryter det de har sagt!. Så hun pakker det gamle teltet hans og tar med katten i båten og ror avsted. Samme dag, like før hun skal dra finner hun en anonym konvolutt i postkassa og oppi ligger gullkjedet til morens tvillingsøster som forsvant uten et spor året før Vilma ble født. Hvordan er det kommet dit? Og hva skjedde egentlig med henne? Forfatter og litteraturkritiker i Stavanger Aftenblad Jan Askelund beskrev handlingen i boka på denne måten: « I østlandsk skjærgård med krimgåte, bløtkakehumor, familiedrama og en dæsj blyg romantikk.» 

 

Pastor Viveka og giftmordene av Annette Haaland

Frikirkepastor Viveka begynner å bli lei av å ofre seg for alle andre. Hun har fire barn og mann og ingen av dem vet at hun har kjøpt seg en kolonihytte. Her tilbringer hun så mye tid alene hun bare kan. Som en stille demonstrasjon har hun også begynt å kjøpe og ha på t-skjorter med påtrykte tekster under prestekjolen. Tekster som «slutt å mase!» og «legaliser dødshjelp!» Når en  av kvinnene i kirkekaffekomiteen blir funnet død, begynner fler enn en i det rolige nabolaget å se seg over skulderen. Til tross for flere dødsfall, ligger denne boka nærmere opp til Karin Brunk Holmqvist sine lune og humoristiske bøker enn det jeg vil kalle en  kriminalroman.

Translate »