Boktips: Sterke kvinner

Boktips sterke kvinner

Verden og litteraturen er full av kvinner. Sterke, og litt sårbare damer som tar ansvar og ordner opp når situasjonen krever det. Her kan du møte noen av dem.

Vinterbarn av Dea Trier Mørch

Vakker, varm og glad bok om noen vinteruker på sykehusets barselavdeling. Vi møter en gruppe kvinner, alle ventende, alle med komplikasjoner, som hjelper, støtter og oppmuntrer hverandre. Som leser ble jeg glad i de ulike personene, jeg følte med dem og både lo og gråt underveis. Vakre linoleumssnitt av forfatteren bidrar til at Vinterbarn blir en flott opplevelse.

 

Angela Merkel av Ingrid Brekke

Med utgangspunkt i et turbulent Europa, tar Brekke for seg en av vår tids mest markante politiske ledere. Resultatet har blitt en interessant og leseverdig bok. Vi blir kjent med Angela Merkel, prestedattera som vokste opp i Øst-Tyskland og som først engasjerte seg politisk i voksen alder. I tillegg drøfter forfatteren utfordringene Europa står overfor, og hvordan det virker inn på det politiske landskapet og våre liv. Dette er ei god bok å bli litt klokere av.

 

Potensgiverne av Karin Brunk Holmqvist

Fornøyelig og humrende morsomt om søstrene Elida og Tilda som tar grep for å oppnå drømmen; nytt toalett og bad. De fleste kjenner uttrykket “nød lærer naken kvinne og spinne”, og det er absolutt dekkende for disse to. Lite penger setter fart på kreativiteten og snart er denne annonsen å finne i avisa: “Potensøkende middel, ufarlige ingredienser med kraftig effekt. Velprøvd og til markedets laveste pris. 250 kroner pr. boks”.

 

Denne flammende verden av Siri Hustvedt

Dette er en komplekst anlagt roman. Vi møter Harriet Burden, kvinne og kunstner. Selv mener hun at hun som kvinne ikke tas seriøst som kunstner. At kvinner har lidd for sin kunst, er ikke noe nytt. At en kvinne går ukonvensjonelle veier for å fremme sin kunst, er derimot ikke vanlig. Boka er ikke spesielt lett å lese, men historien er fiffig bygget opp og den ga i alle fall meg en stor leseopplevlelse.

 

Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd

Av og til trenger man en hyggelig bok, uten de helt store konfliktene. Dette er en sånn. Vi er i South Carolina i 1964, midt i de verste rasekonfliktene. Lily, ei hvit jente, rømmer sammen med familiens svarte hushjelp. De ender på en bigård, drevet av to kvinner, der de i en verden full av motsetninger klarer å la duften av honning og bivoks dempe alle konflikter og legge seg over alle motsetninger. En deilig bok å la seg underholde av.

 

Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg

Liker du å drømme deg bort til en annen tid og samtidig lære historie mens du leser? Da kan dette være boka for deg. Fortellingen om Maria Haakonsdatter er lagt til Tjøme på 1700-tallet. Vi tar del i strevet for utkomme, bekymringene for barnefødsler, sorgen over tap og gleden over livet og kjærligheten. Boka om Maria er en kraftfull historie om kvinners liv og skjebne i bygdenorge, men forfatteren trekker også linjer til større hendelser i samtiden. Les boka og la deg berøre! 

 

På ville veier av Cheryl Strayed

Da Cheryl er 22 rakner livet hennes fullstendig. Moren dør og Cheryl mister fotfeste. Fire turbulente år seinere begir hun seg ut på sitt livs fottur; målet er å gå The Pacific Crest Trail  gjennom hele California. Uvitende om hva som venter henne, med en ekstremt tung sekk og for små sko begir hun seg i vei. Dette er boka om turen, ei velskrevet, til tider humoristisk og aldri kjedelig bok om strabasiøse dager, vakker natur og flotte mennesker.

 

Døren av Magda Szabo

Døren er en roman du ikke blir ferdig med etter endt lesing, den blir lenge igjen hos deg som leser. Vi møter to kvinner, den ene ressurssterk, intellektuell, sjef. Den andre nærmest analfabet og hushjelp. Vi følger forholdet deres i nærmere 20 år, et forhold med indre spenninger og et sug som skaper en nerve i boka. Dette er en tankevekkende bok, som  med fordel kan leses langsomt.

 

Himmlers kokk av Franz-Olivier Giesbert

Møt Rose, ei livskraftig dame på 105 år, som i denne boka forteller historien om sitt liv. Resultatet er sorgmuntert og underholdende. Et langt liv inneholder mye og Rose har levd livet til fulle. Hun har overlevd kriger og svik, store tap og stor kjærlighet, hevn, hat og lidenskap. Gjennom storm og stille har hun beholdt sitt gode humør og sin kjærlighet til mat.

Translate »