Boktips for ungdom: Dritbra historier på nynorsk

Boktips for ungdom nynorsk

Dersom du bevisst unngår bøker på nynorsk så går du glipp av mye god litteratur! Utnytt tida før en nynorsk tentamen eller eksamen i skriftlig, og les ei bok på nynorsk. Da vil du få fram flyten i språket mye lettere, og du vil dessuten ha fått med deg en godt skrevet historie også. Her er noen av de beste ungdomsbøkene på nynorsk i BookBites.

Draumar betyr ingenting av Ane Barmen

Louise kommer hjem på sommerferie. Der venter en sykehjemsjobb, venner hun ikke lenger har noe til felles med, og en vond følelse i hjertet. Bestevennen Tormod døde for ett år siden, og bursdagskortene han tegnet henger fremdeles på veggen. Folk som ikke har mista noen har bare ikke peiling på hvordan det er. Dette er en gripende fortelling om å puste inn drittlukt, å danse swing på parkeringsplassen, om sorg, søsterskap og hvem som kan skaffe øl. Vinner av Brageprisen 2019.

 

Bouvetøya 2052 av Lars Mæhle

Året er 2052 og startskuddet går for tidenes heftigste nettreality, en klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet. En ungdom fra hver verdensdel skal knive om enorme pengesummer. De skal være offline i tre dager, mens resten av verden kan følge dem gjennom livestreams. Mot sin vilje blir den norske aktivisten Roland viklet inn i et spill på liv og død. Historien er en skikkelig spennende klima-thriller med åpenbare likheter med Hunger Games.

 

Glimt av Tor Arve Røssland

Jon flytter til en øy i havgapet med moren sin. Det vakre landskapet skjuler stygge løgner, for ungdommene må ut av ungdomshuset før klokka 19:33, og det er noe den demente frøken Hansen prøver å fortelle Jon som han ikke egentlig skjønner. 2. verdenskrig har noe å gjøre med alt det mystiske som skjer. En spennende grøsser av en roman!

 

Zweet av Marit Kaldhol

Alarmen går. En gasslekkasje gjør at hele ungdomsskolen må evakueres. Elever og lærere fraktes bort i busser. Alle unntatt Lill Miriam, som gjemmer seg på loftet. Hun tror de maskekledde redningsmannskapene er terrorister. Hun kryper i skjul, hun er vant til å være alene. Lill Miriam er ikke som de andre. Hun har et syndrom som gjør at hun oppfører seg annerledes. Hennes genuine kunnskap om og interesse for biene i verden, de som er i ferd med å forsvinne, blir en parallell til strømlinjeformingen av mennesker. Har vi råd til å miste artsmangfoldet? Aner vi noe om konsekvensene før det er for sent å gjøre om? En smart og viktig bok!

 

Andromeda av Lars Mæhle

Simon sin strategi er å oppføre seg som en drittsekk. Nå er han 16 år og har nettopp flytta til den tredje fosterfamilien sin. Han har havnet i bråk og slåsskamp mange ganger, og han mener slåssinga er bra for ham. Han har bestemt seg for å holde den harde maska når han skal begynne i en ny klasse. Dette er bare begynnelsen på til en veldig spennende bok, der den ene hendelsen etter den andre går på livet løs.

 

Under av Sturla Bang

Ela er en barnehjemsjente som er slave på fabrikken til tyrannen Ingmor, som styrer alt og alle med jernhånd. Verden er gått til grunne, organisk mat og personlig frihet finnes ikke, og den som ikke passar seg og gjør som man får beskjed om, havner på blodtappingsbenken og kan ende med å dø. En dag får Ela nok av undertrykkingen og gjør opprør. Det er farligere enn hun aner, for Ingmor trenger noe bare Ela har. Serien Søsteranarkistane er en dystopisk fortelling fra et fremtidig Kina. Andre bok i serien heter Over, og er også tilgjengelig i Bookbites.

 

OMG av Ingelin Røssland

For Maria er livet en grenseløs fest. Men festen tar brått slutt når hun blir skyssa hjem i en politibil. Moren er sliten og orker ikke mer, og Maria blir sendt til mormor med totalt mobil- og internettforbud. Der blir hun dømt til å være med på alle de kristne ungdomsarrangementene i bygda. Gudstjenester, mandagsklubber og frivillig arbeid. Først er det ganske kjipt, men så blir Maria fascinert av prestesønnen Johannes, samtidig som hun har en kjæreste i byen. Her kan man bare forvente seg et klassisk kjærlighetsdrama med sterke følelser, knyttnever og blod. Dette er både en god, oppslukende og lettlest bok med korte kapitler.

 

Stavanger stories av Terje Torkildsen

I Stavanger stories møter vi søsknene Betty, Broremann og Duxen. Betty har et nærere forhold til mormor enn til moren, Broremann blir sett på den største prøven så langt i livet da han må legge ut i båt alene, og Duxen tabber seg loddrett ut som russ. I novelleform får vi oppleve tre søsken og deres ulike møter med livet, døden, gleden, savnet og kjærligheten.

Translate »