Boktips: Sakprosa til hygge og nytte

Å lese er å lære. For mange av oss er det en setning som er dekkende for hva vi leser og hvorfor vi leser.  Her er et knippe sakprosabøker som underholder og beriker. Du finner dem som e-bøker i Bookbites!

Å gå med Kølle av Karen Røise Kielland

I 1841 dro Cathrine Hermine Kølle fra Hardanger til Venezia. Underveis skrev hun dagbok. Med dagboka som guide reiser Røise Kielland samme vei. Det meste av turen tilbakelegger hun til fots. Resultatet har blitt denne interessante og innholdsrike boka; full av personlige refleksjoner, utdrag av Kølles dagbok, fotografier og faktaopplysninger. Kanskje du får lyst til å gå gjennom Europa med telt og ei gammel reisedagbok?

M train av Patti Smith

Patti Smith er en legende i den amerikanske musikkhistorien. Hun har blant annet blitt kalt punkens gudmor. “M train” er en dypt personlig memoarbok som gir oss et innblikk i forfatterens liv. Vi blir invitert med inn i hverdagen og får ta del i hennes tanker og vaner. Boka gir oss betraktninger om litteratur, hverdagsliv, sorg, håp og inspirasjon. Dette er ei ettertenksom og nedtona bok med lite kjendisfakter.

En amerikansk forbrytelse av David Grann

På 1920-tallet opplevde Osageindianerne det som senere har blitt omtalt som “terrorveldet” i stammens historie. Flere av stammens medlemmer ble på brutalt vis myrda. Bakgrunnen var indianernes kontroll over store oljeforekomster. I denne boka følger vi etterforskningen. Den første etterforskningen var svært overfladisk, men etterhvert settes det som skal bli FBI på saken. Det som avdekkes er både kynisk og sjokkerende.

Mørke av Sigri Sandberg

De fleste av oss har nok kjent mørkeredsel en eller annen gang i livet. I denne boka utfordrer forfatteren sin egen mørkeredsel, i tillegg inneholder boka mye fakta og forskning om mørket. I tillegg får vi glimt av historien til Christiane Ritter, ei fornem storbydame som tilbragte et år i ei fangsthytte på Svalbard. Ei lettlest og interessant bok om dette “fraværet av lys”.

På vandring uten esel i Cevennene av Alexander Leborg

I 1879 ga Robert Louis Stevenson ut boka “På vandring med et esel i Cevennene”. Da Leborg fikk oppdraget med å oversette boka bestemte han seg for å gå den samme turen, men uten esel. Resultatet er denne vesle boka. Ei bok som er både underholdende og underfundig og såpass interessant at den også gjorde meg nysgjerrig på Stevensons bok.

Livet og korleis leve det av Anne Gunn Halvorsen

Dette er den ultimate selvhjelpsboka, den passer spesielt godt for alle som ikke liker den type bøker. Boka er full av humor, forskning, fakta, statistikk og gjenkjennelig angst. Vi har vel alle kjent på følelsen av å være gode, eller ikke gode nok. Boka har ikke en eneste pekefinger, ingen umulige dietter eller håpløse ryddeprosjekter. Alt som presenteres kjenner vi egentlig fra før. Det hele er presentert på en veldig innbydende måte.

Det var DDR av Astrid Sverresdotter Dypvik

Dette er historien om et nedlagt land. Om folka som bodde der og kampene de kjempa. Det er også historien om Tyskland i dag og hvordan det har det gått etter sammenslåingen. Vi møter vanlige folk, politikere, Stasi-agenter og flere som på ulikt vis ble prega av livet i Øst-Tyskland. Dette er ei bok å lære av og ei bok som bidrar til forståelse. Sverresdotter Dypvik skriver så godt at noen av historiene setter seg som en knyttneve i magen.

Bokforside Å gå med kølle
Bokforside M train av Patti Smith
Bokforside En amerikansk forbrytelse
Bokforside Mørke Sigri Sandberg
Bokforside På vandring uten esel i Cevennene
Bokforside Livet og korleis leve det av Anne Gunn Halvorsen
Bokforside Det var DDR av Astrid Sverresdotter Dypvik
Translate »