Lørdagsuniversitetet – Gjenstandsfunn under golvet i norske middelalderkirker

Tema: Foredrag

Penger Foto: Udit Saptarshi / Unsplash
Foto: Udit Saptarshi / Unsplash

Vi utvider nå tilbudet for folk som er nysgjerrige på hva som skjer på forskningsfronten i regionen vår, til foredrag på lørdager. I samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge kan du høre forskere presentere sitt arbeid om alt mellom himmel og jord.

Siden 1950-tallet har det blitt gjennomført arkeologiske undersøkelser av grunnen under flere titalls norske middelalderkirker. Foruten at det er avdekket bygningsarkeologiske spor, har undersøkelsene også avdekket et variert og rikholdig gjenstandsmateriale, som blant annet mynter, pilegrimsmerker, pjåtrepakker, dokker og pinner. Tidsmessig spenner gjenstandene fra slutten av 1000-tallet og til om lag år 1900. I foredraget stilles det spørsmål om hvorfor gjenstandene har kommet under kirkegolvet og hva de kan fortelle om forestillinger knyttet til kirkegrunnen og kirkebygningen. Hør førsteamanuensis dr. philos. i kulturhistorie, Herleik Baklid, fortelle om disse spennene funnene.