Påskepakker for alle

Boktips påskepakker

Tradisjonen vår med å lage overraskelsespåskepakker til påske må vi stå over i år, men istedet har vi laget  digitale påskepakker. Alle bøkene i påskepakkene finner du BookBites. Vi håper dere koser dere med bøkene og at dere får en fin påske.

Påskepakke for hele familien

Quizbibelen av Atle Nielsen
I denne boka finner du spørsmål om det meste for de fleste. Boka inneholder 5077 spørsmål, nok til en påske og vel så det.

Hvor gammel blir en tiger av Bjørn Arild Ersland
Hvorfor er det sånn at noen lever lenge og noen kort. En 12 år gammel katt er ganske gammel, mens en skilpadde fint kan leve i 180 år. Hva er det som bestemmer det? Bjørn Arild drar for å spørre ekspertene. Sammen med havforskerne blir han ekspert på reker, og han får en favorittfisk som kan leve i 200 år. Fin bok for små og store nysgjerrigperer.

Verdens beste mat av Neha Naveen
Påske og ferie er for mange synonymt med god mat. I denne boka finner du mat fra hele verden. Oppskriftene er lette å følge og gjør det enkelt for barn (kanskje sammen med en voksen) å lage spennende mat. Nå kan du overraske familien med deilige ostekuler fra Syria, eller sommerruller fra Vietnam.

Vemmelege vers av Roald Dahl
Seks kjente eventyr i en litt ny utgave. Roald Dahl har vridd og vrengt på det kjente og laget noe nytt. Resultatet  har blitt frekt, morsomt, overraskende og artig. Askepott bestiller taxi for å komme på ball, og faren til Snøhvit registrerer seg på Tinder for å finne kjæreste. Boka passer for voksne og litt større barn.

Språkmagi av Helene Uri
Alt du trenger å vite om språk. Vet du hva et anagram er eller hva med palindrom? Det og mye mer kan du lære i denne boka. Spennende bok som viser at språk er morsomt. Her er det litt av hvert for familien å bryne seg på.

Reisen til jordas indre av Jules Verne
Denne klassikeren er det verdt å ta fram og lese høyt. Vi er i 1863, en gruppe forskere kommer over et gammelt dokument som forklarer  hvordan man kan ta deg til jordas indre. De drar til Island, ledsaget av guiden Hans Bjelke, prøver de seg på denne farefulle ferden. De oppdager en mirakuløs verden, full av ukjente ting. Vil de noen gang klare å komme tilbake?

Vitsipedia av Jørn Roeim
Vitsipedia skal være Norges eneste vitseleksikon for barn i alle aldre. Boka inneholder 3000 vitser! Så her bør det være vitser for de aller fleste

top_right_green

Damepåske, men også tillatt for menn

Livet og korleis leve det av Anne Gunn Halvorsen
Dette er den ultimate selvhjelpsboka, den passer spesielt godt for alle som ikke liker den type bøker. Boka er full av humor, forskning, fakta, statistikk og gjenkjennelig angst. Vi har vel alle kjent på følelsen av å være gode, eller ikke gode nok. Boka har ikke en eneste pekefinger, ingen umulige dietter eller håpløse ryddeprosjekter. Alt som presenteres kjenner vi egentlig fra før. Det hele er presentert på en veldig innbydende måte.

 

Jordfast av Graham Norton
I en søvnig irsk landsby oppdager noen bygningsarbeidere knokler på et byggefelt. Funnet setter, naturlig nok, landsbyen på hodet og mange hemmeligheter kommer for en dag. Jordfast er ei koselig bok som passer bedre for deg som liker Potensgiverne eller Damenes detektivbyrå nr. 2 enn for deg som vil ha en saftig krim. Troverdige personskildringer og en lun tone gjør dette til et hyggelig bekjentskap.

 

Kvinnen med rødt hår av Orhan Pamuk
Sentralt i boka står to gamle myter. Begge dreier seg om en far og hans sønn; historien om kong Ødipus og myten om Rostam og Sohrab. Vi møter unggutten Cem, som forlatt av sin far finner en farsskikkelse i brønngraveren Mahmut. Etter mange år vender han tilbake til landsbyen der han i ungdommen jobbet som brønngraver. Mye er forandra, men mytene lever videre og han oppdager at virkeligheten er helt annerledes enn han trodde.  

 

Hviskeren av Karin Fossum
Denne boka inneholder mange av de elementene en god krim skal ha; dyp psykologisk innsikt, grundige personportretter og et levende og treffende språk. I tillegg får vi krypende, nifs uhygge og troverdig galskap midt i en vanlig hverdag. Ragna Riegel er ei forsiktig dame, hun trives med sine rutiner og jobben på Europris. En dag finner hun er grusom trussel i postkassa og hverdagens trygghet smuldrer langsomt bort. Dette er ei perfekt bok hvis du vil ha spenning uten bestialitet.

 

Arkitekten i Paris av Charles Belfoure
Da den unge, lovende arkitekten Lucien Bernard får et tilbud fra en av Paris’ rikeste menn, klarer han ikke å si nei. Arbeidet innebærer den sikre død hvis noe går feil, men det gir også muligheter og inntekt i et okkupert Paris. Oppdraget går ut på å bygge skjulesteder for jøder, skjulesteder som er så gode at de er umulige å oppdage. Dette er ei spennende bok som kan minne om Schindlers liste.

 

Klassen av Marte Spurkland
I Klassen møter vi en håndfull ungdommer i en avgangsklasse på videregående. Forfatteren har fulgt sju elever og læreren deres gjennom et år. Resultatet har blitt innsiktsfullt, rørende og personlig. Alle de åtte som er intervjua byr på seg selv, sine tanker, bekymringer og håp. Hvis du liker norsk samtidslitteratur, TV-serier av typen Skam eller historier om ekte mennesker, kan dette være boka for deg.

 

Te med Mr. Dashti av Marjan Kamali
Fargerik fortelling om kjærlighet, familie og tilhørighet. Mina har bodd det meste av livet i New York, men hun savner Iran, landet der hun er født. Moren ønsker å finne en perfekt ektemann til datteren, noe Mina avskyr. Etter en mislykket date med Mr. Dashti bestemmer hun seg for å dra til Iran. Moren blir med på turen, en tur som endrer livet til dem begge. Dette er en lettlest og underholdende bok som passer fint for deg som liker litt eksotiske kjærlighetsromaner.

 

Før himmelen roper deg hjem av Eva Mjøen Brantenberg
Liker du å drømme deg bort til en annen tid og samtidig lære historie mens du leser? Da kan dette være boka for deg. Fortellingen om Maria Haakonsdatter er lagt til Tjøme på 1700-tallet. Vi tar del i strevet for utkomme, bekymringene for barnefødsler, sorgen over tap og gleden over livet og kjærligheten. Boka om Maria er en kraftfull historie om kvinners liv og skjebne i bygdenorge, men forfatteren trekker også linjer til større hendelser i samtiden. Les boka og la deg berøre! 

 

Høytleseren på 06.27-toget av Jean-Paul Didierlaurent
En hyllest til litteraturen, livet og kjærligheten. Hver morgen leser Guylain høyt for sine medpassasjerer på morgentoget. Han leser fra sider han har reddet fra Tingen. Sider som tilsynelatende er helt uten mål og mening, men som gjør en forskjell for dem som hører på. En morgen finner han en minnepinne på toget og den fører han mot Julie. 

 

Morgen i Jenin av Susan Abulhawa

I boka følger vi en palestinsk familie gjennom fire generasjoner. I 1941, i byen Ein Hod, fører en patriark sitt følge gjennom olivenlundene, naturen velsigner dem med bugnende avlinger og alt ser lyst ut. Så i 1948 jages slekten fra Ein Hod, de tvangssendes til en flyktningleir i Jenin. Derfra følger vi familien gjennom dramatiske år. Les denne kraftfulle debuten!

 

 

 

 

 

 

 

top_right_green

Herrepåske, med adgang for damer

1001 natt av Vetle Lid Larssen
Spennende og veldokumentert historie om en ukjent del av vår fortid. På 1700-tallet var det en omfattende handel med europeiske slaver på det Afrikanske kontinent. I 1001 natt følger vi historien til to av dem; både Niels Moss og Christian Børs ble tatt til fange i Algerie i 1769 og der levde de som slaver i tre år. Dette er interessant og skremmende lesning!

 

Brenn huset ned av Frode Grytten
Brenn huset ned handler om de fire medlemmene i det legendariske pønkebandet The Clash. Bandet ramler inn på flyplassen i New York i 1981 bare for å oppleve at den overraskende maivarmen får hårpomaden til å smelte. De tar storbyen med storm, The Clash er steintøffe, selv om bandmedlemmene er sarte som glass. Grytten gjør rocklegendene til mennesker, med drømmer og lengsler som berører. Bieffekten av denne boka er at du får en intens lyst til å høre pønkebandet igjen.

 

Angela Merkel av Ingrid Brekke
Med utgangspunkt i et turbulent Europa, tar Brekke for seg en av vår tids mest markante politiske ledere. Resultatet har blitt en interessant og leseverdig bok. Vi blir kjent med Angela Merkel, prestedattera som vokste opp i Øst-Tyskland og som først engasjerte seg politisk i voksen alder. I tillegg drøfter forfatteren utfordringene Europa står overfor, og hvordan det virker inn på det politiske landskapet og våre liv. Dette er ei god bok å bli litt klokere av.

 

Skallet av Mustafa Khalife
Fjorten år i et syrisk fengsel er sterk kost. Mustafa Khalife har selv sittet fengslet i Syria. I boka Skallet gir han et usminket bilde av oppholdet. Dette er grusom skildring av umenneskelighet satt i system. Boka passer for deg som liker samfunnsaktuelle romaner med en politisk brodd. Bøkene i serien Sidespor er fine for dem som vil lese røffe bøker fra ulike deler av verden.

 

På vandring uten esel i Cevennene av Alexander Leborg
I 1879 ga Robert Louis Stevenson ut boka På vandring med et esel i Cevennene. Da Leborg fikk oppdraget med å oversette boka bestemte han seg for å gå den samme turen, men uten esel. Resultatet er denne vesle boka. Ei bok som er både underholdende og underfundig og såpass interessant at den også gjorde meg nysgjerrig på Stevensons bok.

 

Levende og døde av Han Kang
I løpet av noen få dager i mai 1980 slo militæret hardt ned på en studentdemonstrasjon i Gwangju i Sør-Korea. Trolig mistet over 600 mennesker livet disse dagene. I boka Levende og døde skildrer Han Kang noe av det som skjedde og hvordan massakren satte sitt preg på ofre og pårørende og andre som indirekte eller direkte ble berørt. På merkelig vis er dette ei vakker bok til tross for grusomhetene som skildres.

Tyvenes gate av Mathias Énard
Vi møter den unge mannen, Lakdahr, i Marokko. Handlingen er lagt til 2011, midt under den arabiske våren. Etter å ha blitt tatt på fersken i et hett favntak med sin kusine, rømmer Lakdahr hjemmefra. Etter måneder på rømmen treffer han en religiøs gruppe som gir han mat og husrom. Tyvenes gate er en velskrevet, interessant og spennende roman som varmt anbefales!

 

En amerikansk forbrytelse av David Grann
På 1920-tallet opplevde Osageindianerne det som senere har blitt omtalt som “terrorveldet” i stammens historie. Flere av stammens medlemmer ble på brutalt vis myrda. Bakgrunnen var indianernes kontroll over store oljeforekomster. I denne boka følger vi etterforskningen. Den første etterforskningen var svært overfladisk, men etterhvert settes det som skal bli FBI på saken. Det som avdekkes er både kynisk og sjokkerende.  

 

Berge av Jan Kjærstad
Norge rammes av en tragedie. Fem kjente personer tas av dage på brutalt vis og teoriene er mange. Vi får historien fortalt av tre ulike personer: en journalist, en dommer og en eks-kjæreste. Boka ble anmeldt i VG, der skrev Sindre Hovdenakk: “I Berge vrir og vrenger Jan Kjærstad på noen av de største mytene, traumene og arketypene i nyere norsk historie. Resultatet er en av hans sterkeste romaner noensinne.” Berge er en velkomponert roman som kan passe for deg som liker en spennende og samfunnsaktuell historie.

 

Grenser av Erika Fatland
I løpet av 259 dager reiste Erika Fatland gjennom alle landene som grenser til Russland. Det har blitt en innholdsmettet og svært interessant bok. Vi blir kjent med folk, kultur og historie, og hvordan det å ha Russland som nabo har prega og fortsatt preger land og folk. Likte du hennes forrige bok; Sovjetistan, er jeg ganske sikker på at også denne vil falle i smak. – Og har du ikke lest noen av dem, anbefaler jeg begge!

 

Brobyggerne av Jan Guillou
Da de tre brødrene, Sverre, Oscar og Lauritz, mister faren på sjøen, sendes de til Bergen for å gå i lære. Det viser seg raskt at brødrene er usedvanlig begavede og ferden går fra Bergen til Dresden og ingeniørstudier. Etter endte studier, skilles brødrenes veier. To av dem ender som brobyggere. Den ene i tysk Øst-Afrika, den andre på Hardangervidda. Brobyggerne er første bok om brødrene Lauritzen.

 

Utmarker av Arne Dahl
Første bok med etterforskerne Sam Berger og Molly Blom i hovedrollen. Dette er et par det er verdt å merke seg. I Utmarker jakter de på en bestialsk morder som fanger unge jenter og torturerer dem på det grusomste. Sporene er få, her gjelder det å bruke kløkt og intuisjon for å knekke morderen. Dette er spenning fra første til siste side, mesterlig oppbygget og godt skrevet.

Translate »